Enrere

Trivia. Una alfabreguera del s. XII de Bétera

image

Al jaciment de la Torre Bofilla a Bétera es va trobar un alfabreguer almohade del segle XII. Està fabricat en fang cuit bescuitat de color ataronjat. Les marques i estries a la superfície interna de la maceta, delaten que es va fer amb un torn. Mesura uns 32 centímetres d'alt, l'obertura superior d'uns 37 cm de diàmetre i 26 cm de base. La vora de la maceta té un sistema de rec particular propi del cultiu d'alfàbrega: Un canal que porta l'aigua des d'un recipient incorporat a la vora i que rega la planta a través d'uns brocs.

image
image
image

Cada 15 d'agost, a la localitat de Bétera, a la comarca del camp de Túria a València, 16 alfàbregues són passejades pels carrers. Acompanyen a dues joves obreres solteres, cada una porta 8 alfàbregues que carreguen els cossieters (en valencià cossiet significa test), familiars i amics de les obreres, mentre els majorals tiren confeti als veïns. Aquestes alfàbregues es cultiven en grans testos, pesen 140 kg i mesuren més de 2,40 m d'alçada. Arriben a créixer fins a 2,3 cm al dia. L'alfàbrega és una planta tropical que requereix sol i aigua en abundància; aquests exemplars són regats de 10 a 12 vegades al dia. Es tallen les flors perquè no aturin el desenvolupament vegetatiu i es guien amb canyes i fils per aconseguir que no es trenquin les tiges pel pes de les fulles.

L'origen d'aquesta festa sembla estar connectat amb els rituals de fertilitat paleolítics. Una festa que les diverses cultures mediterrànies han anat adoptant i adaptant per agrair a la natura (o des de fa tan sols quatre-cents anys a la verge de l'Assumpció), la fertilitat del camp, del bestiar i de l'esser humà.

image